Бесплатна достава преко 3000 динара
Додатних 5% на 3 или више књига
Претрага
Close this search box.

Путопис дела старе (праве) Србије

Оригинална цена је била: 2.640 рсд.Тренутна цена је: 2.376 рсд.

5% на 3 или више књига

Аутор: Милош С. Милојевић

Велики српски историчар и борац за присаједињење јужних српских земаља Србији Милош С. Милојевић је написао капитално историјско дело Путопис дела Праве (Старе) Србије, штампано у три књиге. Делу је претходило путовање на које је Милојевић кренуо почетком јуна 1870. године.

Прешао је копаоничке пределе, који су у то време представљали неку врсту турске војне крајине и били насељени Арнаутима и Черкезима, дошао на Косово поље, посетио Приштину и Грачаницу, кренуо на запад и доспео у Метохију.

Био је у Пећкој патријаршији, Дечанима, у Призрену, на југу у селу Боровице, у охридском Дримколу и стигао до Елбасана.

Путописи, које је Милош С. Милојевић објавио после овог путовања, представљају праву ризницу података о историјском присуству Срба на просторима Косова, Метохије и Старе Србије, као и о њиховом животу.

Они садрже много података, који указују на српску претхришћанску прошлост, преписани су многи стари записи и натписи из цркава, са гробова, из књига, пописане древне књиге и средњовековни документи, постојеће и порушене цркве и манастири и друге средњовековне грађевине.

Поименично је пописао више од хиљаду постојећих насеља, са бројем кућа и становника, разврстаних по вери и пореклу.

Много шта у новијој српској историји би ишло другачијим током да су српски историчари и политичари озбиљније размотрили чињенице које је Милош С. Милојевић сакупио у овом делу.

Бесплатна достава на рачун преко 3000 динара

О производу:

Број страна: 608

Година издања: 2019.

Писмо: Ћирилица

Повез: Тврд

Формат: 25цм

ISBN: 9788684371807